Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
01 maart 2013

Zout minderen levert gezondheidswinst na niertransplantatie

Door: Reina

Zout minderen

Veel mensen krijgen na een niertransplantatie hart- en vaatziekten. Minder zout kan het risico hierop beperken. Dat is de conclusie van arts Else van de Berg, die op 6 maart promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Niertransplantatiepatiënten blijken minder zout te gebruiken dan gezonde mensen in een controlegroep, maar nog steeds meer dan de algemeen aanbevolen 6 gram. Als mensen zich na een niertransplantatie zouden houden aan die 6 gram, zouden zij een lagere bloeddruk hebben en daarmee hun risico op hart- en vaatziekten beperken.

Ook de rol van andere voedingsstoffen als eiwitten, calcium en vitamine K heeft Van den Berg onderzocht. Maar zij kan nog geen eenduidige aanbevelingen doen voor niertransplantatiepatiënten. Wel is er de komende jaren een follow-up van de aan het onderzoek deelnemende patiënten. Verder is het onderzoek van Van den Berg de basis voor het starten van het programma Lifestyle Medicine in het UMCG. Hierbij worden patiënten kort na de transplantatie begeleid in het omschakelen naar gezonde voedingsgewoontes. De onderzoekster verwacht dat dit zal bijdragen aan een langere overleving van patiënten na een niertransplantatie.

Bron: RUG


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten