Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
07 januari 2013

Bouw gaat strijd aan met overgewicht

Door: Reina

Bouwvakker

In de bouwnijverheid heeft 67% van de volwassenen overgewicht en 17% obesitas. Bovendien voldoet ruim 80% niet aan de landelijke fitheidsnorm, ruim 30% rookt en 25% heeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat werknemers met een gezonde leefstijl fitter en productiever zijn. Daarom kunnen werknemers de komende 2 jaar kosteloos gebruik deelnemen aan een leefstijlbegeleidingsprogramma van Arbobouw. Directeur Jan Warning: ‘Hiermee willen we de gezondheid van de individuele werknemer verbeteren en zo uiteindelijke de duurzame inzetbaarheid in de hele bedrijfstak’.

Het VUmc heeft in opdracht van Arbobouw al in het verleden een onderzoek gedaan bij ruim 800 werknemers met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Daarbij verloor 20% van hen dankzij persoonlijke leefstijlbegeleiding blijvend meer dan 5% van hun lichaamsgewicht.

 

Bron: Arbobouw


Reina van Bruggen, , 08 januari 2013:
@ Marieke: dank voor deze geweldige aanvulling!
Marieke van Wier, , 08 januari 2013:
Persberichten zijn altijd opgeklopt nieuws. De studie duurde 1 jaar dus of het gewichtsverlies blijvend is, is nog maar afwachten. Maar als dat lukt is het resultaat zeer vergelijkbaar met de resultaten van andere en intensievere interventies.
Ik heb samen met de onderzoeker de economische evaluatie (kosteneffeciviteitstudie)van deze interventie uitgevoerd. Daaruit bleek dat de interventie erg duur was. Dat kwam met name doordat de interventie door bedrijfsartsen werd uitgevoerd. In de nieuwe opzet worden paramedici ingezet, echter geen dietisten. Ik vind dat jullie je daarmee de kaas van het brood laten eten. De zichtbaarheid van de diëtist binnen de bedrijfsgezondheidszorg is minimaal om maar niet te zeggen nul. Naar verwachting zullen bedrijven de komende jaren meer investeren in leefstijl en vitaliteit. Hier lijken me goede kansen voor dietisten te liggen.
Lous Stalenhoef, , 08 januari 2013:
En die 80% ? Die bleven gewoon hetzelfde gewicht houden. Niet zo'n geweldig succes. Jammer.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten