Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
10 mei 2012

Volkoren is meer dan vezel

Door: Angela

NVVL logo

Dat volkoren gezond is, staat voor consumenten buiten kijf. Maar veel mensen weten niet dat de volkoren korrel niet alleen vezels levert, maar ook eiwitten, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen als lignanen, fytosterolen en fenolen. Daarmee draagt volkoren bij aan de nutriëntenvoorziening en dus aan een gezonder voedingspatroon. Toch zijn de gezondheidseffecten nog niet voldoende onderbouwd om gezondheidsclaims te mogen maken. Dit werd duidelijk tijdens het NVVL-voorjaarssymposium dat op 19 april bij het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) in Wageningen is gehouden.

‘Consumenten weten niet precies wanneer een product volkoren mag heten’, zo liet voedingskundige Debora van Zee van het NBC aan de hand van een onderzoek onder 2.047 volwassenen. Slechts 36% weet dat de hele graankorrel moet zijn gebruikt. Andere denken dat het gaat om de structuur, de hoeveelheid vezels of de kleur. Vooral moeders met opgroeiende kinderen denken: hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Maar kleur zegt niet alles, mede door het gebruik van gebrand moutmeel. Ook het vezelgehalte hangt niet altijd samen met de kleur. Wel geldt dat gemiddeld genomen het meeste vezels zitten in volkoren meergranen, doordat er zaden en pitten aan zijn toegevoegd. In Nederland wordt bruinbrood het meest gegeten, gevolgd door volkorenbrood. Van witbrood wordt het minst gegeten. Lees het hele verslag op de website van NVVL.


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten