Nieuws

 

< vorig nieuwsitem
26 oktober 2011

Geen gezondheidswinst met BeweegKuur

Door: Reina

Beweegkuur

De BeweegKuur leidt bij mensen met prediabetes of diabetes type 2 niet tot gezondheidswinst. Dit blijkt uit een studie van de Universiteit van Maastricht in huisartsenpraktijken, die onlangs is gepubliceerd.

De BeweegKuur is een gecombineerde leefstijlinterventie voor mensen met obesitas en mensen met overgewicht in combinatie met een (andere) risicofactor, bijvoorbeeld diabetes type 2. Een BeweegKuur duurt maximaal 1 jaar en wordt voorgeschreven door de huisarts.

Voor dit observationele onderzoek zijn mensen met prediabetes of diabetes type 2 gedurende 1 jaar gevolgd. Van deelnemers volgden 186 de BeweegKuur en 2632 kregen een gewone behandeling. Het blijkt dat de BeweegKuur niet zorgt voor gewichtsverlies, bloeddrukdaling of verlaging van bloedsuiker, cholesterol en triglyceriden. Opvallend is dat zowel de interventie- als de controlegroep iets minder is gaan bewegen.
Eerdere omvangrijke gerandomiseerde studies naar leefstijlprogramma’s lieten wel gunstige effecten zien. De onderzoekers denken dat dit komt door de strengere selectie van patiënten en een meer gecontroleerde setting van deze gerandomiseerde studies.

In juli is overigens door het kabinet besloten de Beweegkuur niet op te nemen in het basispakket.

Bron: BMC Family Practice


Marco Barten, , 14 november 2011:
Onderzoeksresultaten door de actualiteit ingehaald

De BeweegKuur is in 2007 in eerste instantie geïntroduceerd voor mensen met (een hoog risico op) diabetes. Maar de ontwikkeling heeft niet stilgestaan. Wetenschappelijk onderzoek en procesevaluaties hebben input geleverd om de BeweegKuur door te ontwikkelen. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en partners (waaronder de NVD) in de BeweegKuur hebben aanpassingen doorgevoerd, zowel in het ‘protocol’ (inhoudelijk) als in de begeleiding van de deelnemer (het proces).

Onderzochte versie is niet de huidige BeweegKuur

Het observationele onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM) uitgevoerd door Linmans e.a. ‘Effect of lifestyle intervention for people with diabetes or prediabetes in real-world primary care: propensity score analysis’, 2011, ondersteunt volgens NISB de eerder ingezette aanpassingen in de BeweegKuur. De versie van de BeweegKuur die door Linmans e.a. geëvalueerd is, is die uit 2008. In 2009 is de BeweegKuur sterk veranderd, op basis van een studie naar de kosteneffectiviteit van de BeweegKuur (Bemelmans, e.a. vanuit RIVM, 2008) en een groot aantal procesevaluaties naar belemmerende en stimulerende factoren t.a.v. de werking en de implementatie van de BeweegKuur in de praktijk.

Meer informatie: http://www.beweegkuur.nl/actueel/nieuws.html?nieuws_id=20111102ond
Marike van Merrienboer, , 09 november 2011:
Beste Jans,

Dit is een verslag van een studie die wordt gepubliceerd. Daar kunnen dietisten toch ook niets aan doen dacht ik zo...
Als ik naar Obese kijk werkt de COMBINATIE van bewegen en gezond eten! In mijn overtuiging en van veel dietisten is bewegen wel degelijk HEEL belangrijk, en het is jammer dat dit niet uit de beschreven studie naar voren is gekomen.

Marike van Merrienboer
dietist
Jans Kuik, , 07 november 2011:
Beste redaktie,

Ik ben eigenlijk heel erg geschrokken van uw bericht over het effect van de beweegkuur. Het maakt me zelfs boos, omdat hierin gesteld wordt dat bewegen eigenlijk geen effect heeft op de gezondheid van diabetespatienten.
Zlef ben ik running therapeut en gediplomeerd beweegkuurinstructeur en boek heel erg goede resultaten met mijn beweegprogramma bij diabetespatienten. Het is zelfs zo, dat een diabetespatient volledig af is van zijn medicatie (insuline spuiten en metformine).
Ik krijg dan ook sterk de indruk, dat door dit bericht de wereld in te helpen een belang van de dietisten is. Op dieet gaan, dat is schijnbaar de remedie. Het niet opnemen van de beweegkuur in het basispakket heeft denk ik bij u allen tot een hoera-stemming geleid, want nu gaan de diabetespatienten weer massaal naar de dietist om maar weer een dieet te volgen. Het schijnt u allen te ontgaan, wat er op zondag in het programma "Obese" vertoond wordt. Daar ligt de kern op lifestyleverandering door meer bewegen met daarnaast gerichte voedingsadviezen.

Mag ik u er tot slot op wijzen, dat een recent onderzoek in de universiteit van Basel heeft aangetoond, dat bewegen echt effect heeft op mensen met obesitas en diabetes.

Mijn nicht werkt in Basel in een universiteitsziekenhuis en daar is nu onomstotelijk het bewijs geleverd,dat juist fysieke bealsting van de spieren een hormoonmechanisme in werking zet, die zorgt voor een verhoging van de insulineproductie. Betreffend onderzoek is inmiddels geplaatst in het toonaangevende tijdschrift "Nature medecine". U kunt het zelf op bijgaande link vinden http://www.journalmed.de/newsview.php?id=35707

Over wiens belang hebben we het hier? Over het belang van een beroepsgroep of het belang van een heel grote groep met een gezondheidsprobleem. Ik dacht van de laatste en moeten we dan niet alle interventies, die bewezen zijn, toepassen om voor die mensen ook een zo groot mogelijke kwaliteit van leven te garanderen.

Indien er behoefte is ben ik bereid de vertaling van het stuk aan u te doen toekomen.Daarnaast ben ik bereid mijn ervaringen en feedback van clienten met u te delen.

Vriendelijk groet,

Jans Kuik
Docent sport en bewegen
Gediplomeerd running therapeut
gediplomeerd bewegkuurinstructeur
www.runningtherapiedrenthe.eu

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten