Harde cijfers

 

Voeding of medicijn?
30 september 2013

70% van de senioren is van mening dat gezonde voeding het geneesmiddelengebruik kan terugdringen

Dit blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie Unie KBO onder 750 Nederlandse 65-plussers. Van de ondervraagden denkt 60% dat het verbeteren van voeding ook leidt tot een aanzienlijke verlaging van de zorgkosten. De helft van...Lees verder en reageer.


Hart en vaatziekte
02 september 2013

Jaarlijks sterven circa 26.000 vrouwen aan hart- en vaatziekten

Hiermee zijn hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer één bij vrouwen in Nederland. Al jarenlang wordt er aandacht gevraagd voor hartziekten bij vrouwen. Onderzoek onder Europese cardiologen wijst echter uit dat vrouwen minder...Lees verder en reageer.


tv-kijken
05 augustus 2013

Jongeren 1,5 zoveel kans op te hoge BMI door tv-kijken

Jongeren die veel televisie kijken hebben 1,5 tot 1,7 zoveel kans op een te hoge BMI dan jongeren die dat niet doen. Het effect is het grootst bij meisjes, jonge kinderen en voor jongeren die meer dan 2 uur televisie kijken. Dit...Lees verder en reageer.


Peuter drinkt diksap
01 juli 2013

Peuters drinken dagelijks 2,3 glazen gezoete dranken

Dit blijkt uit onderzoek naar het drinkgedrag van kinderen tussen de 0 en 4 jaar, uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction onder een representatieve landelijke steekproef in opdracht van JOGG (Jongeren Op Gezond...Lees verder en reageer.


Gezond dagmenu
03 juni 2013

Een gezond dagmenu kost 5 euro

 Dit blijkt uit berekeningen van het Nibud in opdracht van het Voedingscentrum. Onder deze 5 euro vallen ontbijt, lunch, avondeten en extra’s. De prijs is het gemiddelde van 7 gezonde dagmenu’s, gebaseerd op een...Lees verder en reageer.


Bord mosselen
06 mei 2013

Mosselen op uw bord bevatten gemiddeld 1 plastic vezeltje per gram mosselvlees als resultaat van een kringloop die niet gesloten is

Dit staat te lezen in het artikel “Plastic eindigt in de mossel” op Allesduurzaam.nl. Uit dit artikel blijkt dat de kringloop van plastic heel moeilijk te realiseren is. Plastic vezels in water zijn zo klein dat ze ook onze...Lees verder en reageer.


glutenvrij
01 april 2013

30% van de Amerikanen weert gluten

Dit blijkt uit een rapport van marktonderzoeksbureau NPD. Het aandeel volwassenen dat gluten wil minderen of mijden, stijgt in de Verenigde Staten. Ook in restaurants is er een groeiende belangstelling voor glutenvrije...Lees verder en reageer.


Rapport foodwatch
03 maart 2013

85% van het aanbod van kindervoeding is te vet, te zout en/of te zoet

Dit blijkt uit het rapport “Kindermarketing:onverantwoord en ongereguleerd” van foodwatch, dat in februari verscheen. De organisatie wil dat de ‘opdringerige marketing van ongezonde producten, zoals snacks, snoep en...Lees verder en reageer.


Samen aan tafel eten
04 februari 2013

3-5 minuten extra voor gezinsmaaltijd helpt voor gezond gewicht bij kinderen

Kinderen uit gezinnen die 4 keer per week 20 minuten de tijd nemen voor de gezinsmaaltijd wegen significant minder dan kinderen die na 15-17 minuten van tafel gaan. Dit geldt zelfs voor kinderen uit gezinnen met lage inkomens, 1...Lees verder en reageer.


Obees met meetlint
07 januari 2013

Dikke mensen (BMI 25-30) hebben 6% minder kans op vroegtijdig overlijden in vergelijking tot mensen met een gezond gewicht

Pas bij een BMI boven de 35 stijgt het sterfterisico, met maar liefst 29%. Dit blijkt uit een meta-analyse van 97 studies met in totaal 2,88 miljoen deelnemers. De meta-analyse is gepubliceerd in de JAMA. De Amerikaanse...Lees verder en reageer.


Eerste Nederland WC Doeboek
03 december 2012

Ruim 60% van de Nederlanders stelt toiletbezoek wel eens bewust uit

Dit blijkt uit onderzoek naar toiletgedrag van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS). Belangrijkste redenen die voor het uitstellen van de grote boodschap worden gegeven zijn: als de WC vies is of stinkt, wanneer andere mensen in...Lees verder en reageer.


Vingerprik diabetes
05 november 2012

1.000.000 Nederlanders hebben diabetes en ieder uur komen er 8 patiënten bij

In Nederland krijgen dagelijks circa 200 mensen de diagnose diabetes, terwijl er al meer dan 1 miljoen patiënten zijn. Zonder doorbraken in wetenschappelijk onderzoek zal het aantal mensen met diabetes in 2025 verdubbeld zijn ten...Lees verder en reageer.


Infographic Lunchen op het werk
01 oktober 2012

29% van de Nederlanders luncht aan het bureau en 26% van de Nederlands luncht ongezond

Dit staat in de infographic over lunchen op het werk van So Tasty,.de grootste lunch bestelsite van Nederland. De afbeelding laat op een visuele manier zien wat wij als Nederlanders eten op het werk en hoe vaak we lunchen. Ook...Lees verder en reageer.


03 september 2012

Jaarlijks overlijden wereldwijd 2,8 miljoen mensen door overgewicht

Dit stelt medisch biologe Hanneke Wittgen, die op 29 augustus promoveerde aan Radboud Universiteit Nijmegen. Zij onderzocht hoe psychische bijwerkingen van medicatie tegen overgewicht, zoals depressies, kunnen worden verminderd....Lees verder en reageer.


27 juli 2012

Amerikaanse volwassen mannen eten per dag ruim 2.500 kilocalorieën en vrouwen bijna 1.800 kilocalorieën.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de USDA. De getallen zijn verkregen uit een steekproef (2009-2010) van de mensen die zijn geïnterviewd voor What We Eat in America NHANES—the National Health and Nutrition Examination...Lees verder en reageer.


02 juli 2012

Darmkanker vaak al binnen 8 jaar na diagnose inflammatoire darmziekte

De huidige richtlijnen adviseren screening op darmkanker vanaf 8 jaar na de diagnose van een inflammatoire darmziekte (IBD) als colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Onderzoek van Erasmus MC laat echter zien dat deze wachttijd...Lees verder en reageer.


Man eet fruit
24 mei 2012

Eet dagelijks ten minste 5 porties groente en fruit

Dat is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ze adviseren om daarbij zoveel mogelijk verschillende soorten en kleuren te kiezen. Dit is vergelijkbaar met de veel gehoorde aanbeveling van elke dag twee ons groente en...Lees verder en reageer.


vitamine B12-injectie
30 april 2012

10% van de bevolking heeft een verlaagd vitamine B12-gehalte

Dit schat internist Hajo Auwerda van het MC Zuiderzee Ziekenhuis te Lelystad in een interview met het Vitamine Informatie Bureau. Risicogroepen zijn ouderen, zwangere vrouwen, gebruikers van metformine, maagzuurremmers en mensen...Lees verder en reageer.


aanvullende zorgverzekeringen
02 april 2012

Een vergoeding voor dieetadvisering is opgenomen in 88 van de 171 aanvullende polissen van zorgverzekeraars

Circa de helft van de aanvullende verzekeringen heeft dus een vergoeding voor de diëtist. De premies variëren van € 7,05 tot € 103,95 per maand. Bron: Vonnis kort gedingLees verder en reageer.


zout
05 maart 2012

Per dag krijgen jongens 8,3 gram zout binnen en meisjes 6,8 gram

De inname van teveel zout begint al op jonge leeftijd. Dit blijkt uit het RIVM rapport “Zoutconsumptie van kinderen en volwassenen in Nederland”, dat is gebaseerd op gegevens van de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010. Meer dan...Lees verder en reageer.


Kipfilets
02 februari 2012

Op ruim 99% van het kippenvlees uit de intensieve kippenbedrijven zit de bacterie ESBL

Op een enkele kipfilet na zijn op alle kipmonsters uit een test van de Consumentenbond ESBL-producerende bacteriën gevonden, die ongevoelig zijn geworden voor antibiotica. De Consumentenbond legt een direct verband tussen de...Lees verder en reageer.


dikke buik
23 januari 2012

Vrouwen met overgewicht hebben 37% meer kans op een ziekenhuisopname

Er is een sterk positief verband tussen (de mate van) overgewicht en ziekenhuisopname, met name bij vrouwen. Vrouwen met ernstig overgewicht hebben een 37% hoger risico op ziekenhuisopname dan vrouwen met een normaal gewicht....Lees verder en reageer.


voeding of medicijn
05 december 2011

Leefstijladvies voor 25 cent

Bij de preventie van hart- en vaatziekten in de huisartsenpraktijk wordt stukken minder uitgegeven aan leefstijladviezen dan aan medicijnen tegen een hoge bloeddruk en een hoog cholesterol. Dit blijkt uit een publicatie van...Lees verder en reageer.


Diabetes complicaties
31 oktober 2011

50% van de mensen met diabetes heeft complicaties

De resterende levensverwachting voor mensen met diabetes op 45-jarige leeftijd is 10 jaar korter dan voor leeftijdsgenoten zonder diabetes. Dat komt vooral door de complicaties van diabetes, zoals: hart- en vaatziekten (bij...Lees verder en reageer.


Displaying results 49 to 72 out of 87
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten