Harde cijfers

 

Eén op de drie vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt diabetes type 2
15 november 2017

Zwangerschapsdiabetes: 1 op 3 ontwikkelt later diabetes type 2

Ruim 35% van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt binnen 6 jaar prediabetes of diabetes type 2. Dat blijkt uit onderzoek van de Vlaamse Diabetes Liga. In opdracht van de Vlaamse Overheid volgde deze organisatie 8.379...Lees verder en reageer.


1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten
12 oktober 2017

1,2 miljoen huishoudens krijgen in oktober jodiumtabletten

In oktober ontvangen 1,2 miljoen huishoudens een doosje jodiumtabletten. Het gaat om kinderen tot 18 jaar die minder dan 100 kilometer van een kernreactor wonen en mensen tot en met 40 jaar die minder dan 20 kilometer hiervandaan...Lees verder en reageer.


1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist
08 september 2017

1 op 3 patiënten haalt behandeldoelen diëtist

De totale behandeltijd bij de diëtist in de eerstelijn is gemiddeld 2 uur per jaar, verspreid over 3 consulten in 23 weken. Daarbij haalt 34% van de patiënten de behandeldoelen volledig. Dit blijkt uit de Jaarcijfers 2016 van...Lees verder en reageer.


Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag
01 september 2017

Laagste sterfte vanaf 375-500 gram groenten en fruit per dag

Een hoge inname van groente, fruit en peulvruchten verlaagt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met 27 procent. Het totale sterfterisico neemt met 19 procent af. De voordelen zijn het grootst bij een totale...Lees verder en reageer.


70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt
31 augustus 2017

70 procent van voedingsmiddelen in supermarkt is sterk bewerkt

Van het assortiment in de supermarkt bestaat ruim 70 procent uit sterk bewerkte voedingsmiddelen als frisdrank, snacks en fastfood. Slechts 16 procent van de producten is vers, onbewerkt of licht bewerkt. Sterk bewerkte...Lees verder en reageer.


43 procent van de oncologieverpleegkundigen heeft weinig voedingskennis
22 augustus 2017

Oncologieverpleegkundige heeft weinig voedingskennis

Van de oncologieverpleegkundigen vindt 43 procent dat ze over onvoldoende kennis beschikken om kankerpatiënten advies over voeding te geven. Ook de kennis over beweging is niet optimaal: 46 procent van de deelnemers gaf aan...Lees verder en reageer.


Tussendoortjes
01 augustus 2017

92 procent Nederlanders eet tussendoortjes

Tussendoortjes horen bij 92 procent van de Nederlanders tot de dagelijkse gang van zaken. Nederlanders eten tussendoortjes omdat ze zin hebben in iets lekkers (50 procent), uit gewoonte (12 procent) of omdat ze trek hebben...Lees verder en reageer.


Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes
27 juli 2017

Ruim 30 procent van de Amerikanen heeft diabetes of prediabetes

Meer dan 1/3 van de volwassenen in de Verenigde Staten heeft diabetes of pre-diabetes. De meerderheid is zich daar niet van bewust. Dat blijkt uit het National Diabetes Statistics Report van de Centers for Disease Control and...Lees verder en reageer.


In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht
13 juli 2017

In 2040 heeft 62 procent van de volwassenen overgewicht

In Nederland hebben in 2040 maar liefst 9,1 miljoen mensen overgewicht (BMI≥ 25). Dit blijkt uit het trendscenario Volksgezondheid Toekomst Verkenning VTV-2018 van het RIVM. Het percentage 18-plussers met overgewicht stijgt van...Lees verder en reageer.


28 juni 2017

Arts heeft slechts 29 uur les gehad over voeding

In 6 jaar tijd krijgt een geneeskundestudent gemiddeld slechts 29 uur les over voeding. Ruim 80 procent van de coassistenten en huisartsen wil meer onderwijs over voeding. Dat blijkt uit het rapport ”Voeding en leefstijlfactoren...Lees verder en reageer.


Alcohol vermijden, gezond gewicht en actieve leefstijl voorkomen borstkanker
01 juni 2017

Gezonde leefstijl kan 1 op 3 gevallen borstkanker voorkomen

Het risico op borstkanker stijgt al door het dagelijks drinken van 1 glas alcoholhoudende drank met circa 10 g alcohol. Een actieve leefstijl en een gezond gewicht helpen juist het risico verlagen. Dat stellen onderzoekers...Lees verder en reageer.


Meelwormen
26 mei 2017

75% van mensen met garnalenallergie ook allergisch voor meelworm

Mensen met een garnalenallergie zijn vaak ook allergisch voor meelworm. Deze conclusie trekt dermatoloog-in-opleiding Henrike Broekman van het UMC Utrecht, die op 23 mei op dit onderzoek promoveerde. Ook kan het consumeren van...Lees verder en reageer.


4% van de Europese adolescenten heeft obesitas
18 mei 2017

4% van de Europese adolescenten heeft obesitas

Obesitas komt in Europa gemiddeld voor bij 4% van de adolescenten van 11, 13 en 15 jaar. Nederland steekt gunstig af bij de andere 26 Europese landen: met 2,3% komt obesitas in ons land het minste voor bij deze leeftijdsgroep....Lees verder en reageer.


Hogere BMI door longpuffers met corticosteroïden
13 april 2017

BMI 1 punt hoger door longpuffers met corticosteroïden

Inhalatiemedicatie met corticosteroïden lijkt vooral bij vrouwen een grotere kans te geven op een hogere BMI. Bij vrouwen is ook een relatie aangetoond tussen het gebruik van deze ontstekingsremmende puffers en het metabool...Lees verder en reageer.


30 maart 2017

12 procent minder verspilling als THT-datum verdwijnt

De verspilling van lang houdbare producten, zoals rijst, pasta, koffie en soep uit blik daalt met 12 procent als er geen THT-datum op de verpakking staat. Als bovendien de term ”lang houdbaar” op het etiket wordt gebruikt,...Lees verder en reageer.


Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees
21 maart 2017

Bijna 70 procent van de Nederlander is verknocht aan vlees

Bijna de helft van de Nederlanders eet iedere dag vlees en bijna 40 procent van de vleeseters ziet niet de voordelen van minder vlees eten. De helft van de vleesliefhebbers vindt een gerecht zonder vlees of vis saai en 1 op de 5...Lees verder en reageer.


Veel groenten en fruit
03 maart 2017

800 gram groenten en fruit beschermt het best tegen ziekte

Dagelijks 800 gram groenten en fruit biedt de beste bescherming tegen hart- en vaatziekten en sterfte in het algemeen. Voor de bescherming tegen kanker is het effect maximaal bij 600 gram groenten en fruit per dag. Dat...Lees verder en reageer.


56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker
24 februari 2017

56 procent van supermarktproducten bevat toegevoegd suiker

Aan meer dan de helft van de producten in de supermarkt zijn suikers toegevoegd, zo blijkt uit onderzoek van foodwatch. Bij sterk bewerkte voedingsmiddelen ("ultra processed foods") gaat het zelfs om meer dan driekwart....Lees verder en reageer.


46% van de mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand
15 februari 2017

46% mensen met voedselovergevoeligheid verzuimt elke maand

Een voedselovergevoeligheid heeft flinke impact op het leven van mensen. De mate waarin de voedselovergevoeligheid van invloed is op het dagelijks leven wordt beoordeeld met een gemiddelde score van 3,7 (bij een schaalverdeling...Lees verder en reageer.


Hartstichting
26 januari 2017

7,5 miljoen euro voor onderzoek volhouden gezonde leefstijl

De Hartstichting investeert samen met ZonMw 7,5 miljoen euro in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes te maken en gezond gedrag beter vol te...Lees verder en reageer.


75% meer diabetes in 15 jaar tijd
23 januari 2017

75% meer diabetes in 15 jaar tijd

Tussen 1999 en 2014 is het aantal mensen met diabetes met bijna 75% gestegen. In 1999 had 1,9% van de bevolking diabetes en dat is in 2014 gestegen naar 4,9%. Dat blijkt uit een schatting op basis van gegevens van apotheken,...Lees verder en reageer.


Maximaal 21 mg als dagdosis B6 voedingssupplementen
23 december 2016

Maximaal 21 mg vitamine B6 in voedingssupplementen

De hoeveelheid vitamine B6 in voedingssupplementen moet maximaal 21 milligram per dag worden voor volwassenen. Dit is 14 keer de ADH van 1,5 mg/dag. Dat stelt het bureau Risicobeoordeling & onderzoeksprogrammering (BuRO) van...Lees verder en reageer.


6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten
23 november 2016

6,2% van de Nederlanders wijt klachten aan gluten

Naar eigen zeggen geven gluten bij 6,2% van de Nederlanders klachten als een opgeblazen gevoel, vage buikklachten, winderigheid en vermoeidheid. Dit blijkt uit onderzoek van de afdeling maag-, lever- en darmziekten (MLD) van VUmc...Lees verder en reageer.


Diabetes
15 november 2016

4,8% van de Nederlanders heeft diabetes

In 2015 gaf 4,8% van de Nederlanders (vanaf 4 jaar) aan diabetes te hebben. In 2001 was dit nog 2,8%. De toename komt vrijwel geheel door een stijging van het aandeel mensen met diabetes type 2. Deze vorm komt bijna 4 keer zo...Lees verder en reageer.


Displaying results 1 to 24 out of 102
<< Eerste < Vorige 1-24 25-48 49-72 73-96 97-102 Volgende > Laatste >>
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten