Column

 

12 november 2015

Uit het hart

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten is bezig met een campagne om het imago van de diëtist op te vijzelen. De campagne heet Dieet Dit Dieet Dat. Een publiekscampagne, met radiospotjes, een website, video’s (die Anke is leuk!),...lees verder...


14 oktober 2015

‘Een vitaal meisje. Onervaren, maar gedreven voor het vak.’

Afgelopen week ging ik even terug naar mijn roots, de psychiatrie. Inmiddels werk ik er al 20 jaar niet meer; maar als oud-collega Anke Pruissen een 40-jarig jubileum viert, wil je dat natuurlijk meevieren. Anke Pruissen werd in...lees verder...


09 september 2015

Niet alleen de liefde, ook agressie gaat door de maag

De Volkskrant schreef er op 5 september een uitgebreid artikel over en ook elders kreeg het veel aandacht: het ministerie van Justitie gaat voedingsonderzoek doen. Gedetineerden en patiënten in de psychiatrie krijgen extra...lees verder...


12 augustus 2015

Verbeter jezelf! In slechts 5 stappen!

Wat doe je als je op een hagelwit strand ligt, onder een palmboom en met zicht op een diepblauwe zee? Juist: dan evalueer je het afgelopen jaar en maak je plannen voor het komende jaar. Tenminste, dat doe ik. Op zo’n zonnig...lees verder...


13 juli 2015

Je suis féministe

Op deze website gaat het altijd over ons mooie voedingsvak, over de nieuwste boeken en de laatste rapporten. Maar het gaat nooit, maar dan ook écht nooit over het slijk der aarde. Over poen, over pegels, over doekoe, over geld....lees verder...


11 juni 2015

Hoe schrijf je een bestseller?

Ja hoor, daar is er weer een! Een voedingsbestseller! Met de schenenschoppende titel "Melk, de witte sloper". Ik las het boek van voor naar achter, interviewde de Canadese auteur Alissa Hamilton in een hotel in...lees verder...


14 mei 2015

De heilige graal en de pispaal

Er zijn mensen die de voedingswetenschap eenvoudig vinden. Zij behoren hoogstwaarschijnlijk tot één van de twee populaire stromingen binnen de voedingsleer. De eerste stroming wordt bevolkt door de profeten van de blijde...lees verder...


17 april 2015

Debunken: ja of nee?

Ken je Vani Hari? Ze is bloedmooi en sexy, haar blog heet www.foodbabe.com, ze schreef een bestseller over toxines in voeding, ze werd geïnterviewd in The New York Times en New York magazine. En: ze schrijft een hoop nonsens. In...lees verder...


15 maart 2015

Calorieën tellen is schadelijk

Een diëtist die mensen met obesitas en overgewicht adviseert om calorieën te tellen, doet meer kwaad dan goed. Dat zeggen Lucan en DiNicolantonio in hun artikel in Public Health Nutrition. Hebben zij gelijk? Ja, natuurlijk....lees verder...


11 februari 2015

Visite lopen

Nieuwsgierigheid is een uitstekende karaktereigenschap. Vind ik. Maar ja, als journalist mág ik het natuurlijk ook voluit zijn. Puur uit nieuwsgierigheid vroeg ik onlangs aan de afdeling diëtetiek en voeding van het VUmc of ik...lees verder...


05 januari 2015

Het jaar van de Koolhydraten

Als ik later groot ben, word ik trendwatcher. Ik ga Anneke Ammerlaan opvolgen, alleen dat weet ze nog niet. Het lijkt me een heerlijk beroep: veel reizen, rondneuzen, nieuwsgierig zijn, peinzend voor me uitstaren en verbanden...lees verder...


16 december 2014

Zo trots als een hoen

Mijn werk is altijd leuk, maar soms is het echt ongelooflijk leuk. Dat was deze maand het geval, toen ik samen met mijn collega Christel de “Wall of Fame” maakte, een lijst van 50 topdiëtisten, ter gelegenheid van het tienjarig...lees verder...


13 november 2014

Diabetes type 2: het tij gaat keren

Ken je ze nog, Henk en Ingrid en hun slechte diabeteszorg? Een jaar geleden maakt ik me, voor de zoveelste keer, kwaad over de inadequate behandeling van diabetes type 2 in Nederland. Een leefstijlziekte behandelen met pillen en...lees verder...


17 oktober 2014

I’m a believer

Als journalist kom je nog eens ergens en zo schoof ik laatst aan bij een debat dat werd georganiseerd door Zonnatura. Aanleiding was natuurlijk hartstikke commercieel: de nieuwe reclamecampagne van Zonnatura. Maar inhoudelijk was...lees verder...


12 september 2014

Eet meer!

Nee, geen zorgen, dit is geen sluikreclame voor mijn nieuwe boek. Maar het is wel reclame voor de positieve titel. Méér eten, kunnen we onze adviezen niet voortaan allemaal zo verpakken? Méér is namelijk positief, het is fijn,...lees verder...


18 augustus 2014

Beeldig

Drie pubers heb ik in huis. Dat verandert je blik op de samenleving! (En ook je blik op jezelf, want pubers zijn nogal kritisch.) Mijn pubers zijn lief en grappig. En leerzaam zijn ze ook, die opgeschoten slungels die je...lees verder...


07 juli 2014

Laat ons zondig zijn

Diëtisten staan nou niet bepaald bekend als hondsbrutale, misdadige, anarchistische, baldadige, stoute, foute en ondeugende beroepsgroep. Waren we maar niet zo braaf! Dan zouden we vast wel meer bereiken. Want als ik de zeven...lees verder...


13 juni 2014

Het cynisch gevaar

Je moet ervoor oppassen. Het is een ernstige beroepsziekte, die ook jou kan vellen en die vrijwel ongeneeslijk is. Het is cynisme. Je kunt cynisme aan de volgende symptomen herkennen. Het eerste signaal is dat je bij elke...lees verder...


16 mei 2014

Anti Age

Ik heb het even gecheckt en ze heeft 140 artikelen (mede) op haar naam staan in PubMed. Dat is behoorlijk veel werk verricht door prof. dr. Helen Vlassara uit New York. Ze werkt niet alleen hard, ze is ook een vastbijtertje, want...lees verder...


11 april 2014

Wat is nu écht gezond?

Ik ben al lang niet meer op zoek naar de heilige graal, de magic bullet of de panacee. Maar ik wil wel graag het antwoord op de vraag: wat is nu echt gezond? Op welke manier moet je eten om je gezondheid zo lang mogelijk optimaal...lees verder...


16 maart 2014

Ach mens, ga toch koken

Ik ben natuurlijk al 68 jaar geleden afgestudeerd als diëtist, maar in MIJN tijd leerde je nog goed koken op de opleiding. Bavaroises, rouxgebonden sauzen, aardappelen, gepocheerde eieren en de Indonesische keuken: we maakten...lees verder...


10 februari 2014

Hoe smaakt jouw werk?

Gedachte-experimentje. Stel je voor dat je vanavond een man in de kroeg tegenkomt, die je vraagt naar je werk. Nee, niet naar je functie, je verdiensten of werktijden. Die meneer vraagt je: ‘Hoe smaakt jouw werk?’ Ik zou...lees verder...


15 januari 2014

Het jaar van de Darm

Dit wordt het jaar van de darm. Het jaar waarin we een nog veel dieper ontzag gaan krijgen voor de macht van de microflora in onze ingewanden. Het jaar waarin we ons gaan realiseren hoeveel effect die bacteriën op onze gezondheid...lees verder...


11 december 2013

Quantified onderbuik

Grappig hoe dingen vaak samenvallen. Via de mail krijg ik een vraag of het slim is om calorieën te tellen bij het afvallen. En vijf minuten later tipt iemand op twitter me om eens een column te tikken over een nieuwe grote trend:...lees verder...


Displaying results 25 to 48 out of 93
 
 
 
 

 

Karine Hoenderdos
Karine Hoenderdos
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten