Citaat

 

< vorig citaat
17 augustus 2015
dr. Karen Hardy, ICREA

'Verteerbare koolhydraten, waaronder zetmeel, waren noodzakelijk voor de evolutie van het menselijk brein'

aldus dr. Karen Hardy, ICREA

Dit staat in een artikel gepubliceerd in The Quarterly Review of Biology. De auteurs van het artikel geven 5 redenen die onderbouwen waarom koolhydraten essentieel waren voor de evolutie tot ons huidige grote brein:

  1. Het brein verbruikt 25% van de totaal beschikbare energie en tot 60% van het bloedglucose. Daarvoor zijn koolhydraten uit de voeding de meest efficiënte bron.
  2. De glucosebehoefte is tijdens zwangerschap en periode van lactatie nog groter. Een laag serumglucose is schadelijk voor moeder en kind.
  3. Zetmelen waren voor onze voorouders ruim voorradig in de vorm van knollen, zaden, sommige fruitsoorten en noten.
  4. Gekookt werden zetmelen goed verteerbare bronnen van koolhydraten.
  5. De mens heeft gemiddeld 6 kopieën van het speeksel-amylase-gen (andere primaten slechts 2). Daardoor kunnen mensen koolhydraten beter verteren. Deze genetische verandering heeft waarschijnlijk in de afgelopen miljoen jaar plaats gevonden.

 De onderzoekers stellen dat vlees eten wellicht de aanzet is geweest tot het evolueren van een groter brein. Het koken van zetmeelrijk voedsel gecombineerd met meer speeksel-amylase genen heeft ons steeds slimmer gemaakt.

Bron: ScienceDaily


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten