Citaat

 

< vorig citaat
14 september 2015
dr. Jos Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de Maastricht University

'Ouderen moeten de hele dag kunnen eten als zij ergens zin in hebben, om zodoende ondervoeding tegen te gaan'

bepleit dr. Jos Schols, hoogleraar Ouderengeneeskunde aan de Maastricht University

Hij doet deze uitspraak in het augustusnummer van Food Hospitality (themanummer ondervoeding). Het betekent volgens hem dat zorgorganisaties hun voedingsconcepten anders moet inrichten. 'In instellingen heb je snel last van een instituutsregime dat bewoners en personeel een strak dagritme oplegt', vertelt Schols in het interview. 'Zorginstellingen zijn vaak nog erg gericht op de vaste dagelijkse eetmomenten, terwijl er daarbuiten vaak niets meer te eten en drinken valt. Dat veranderen, vergt een enorme flexibiliteit van niet alleen voedingsdiensten maar ook van zorgprofessionals. Men moet leren omgaan met het feit dat mensen daar wonen. Als je dat belangrijk maakt, dan hoeft het instituut het ritme van de dag niet zo sterk te bepalen.'

Bron: Food Hospitality


Joke De Clercq, diëtiste, 18 september 2015:
Volgens mij moeten er wel vaste dagelijkse eetmomenten blijven bestaan, zodat verwarde bewoners zich kunnen oriënteren in de tijd en een duidelijke dagindeling kunnen behouden. Bijvoorbeeld voor dementerenden is dit erg belangrijk. Daarnaast moet het wel de hele dag mogelijk zijn om extra tussendoortjes te krijgen om momenten dat een ondervoede oudere ergens zin in heeft.

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten