Volkoren graanproducten bevatten minimaal 50% volkoren
Beschuit, crackers, pasta, koek en andere graanproducten mogen al volkoren worden genoemd als minimaal 50% van het gebruikte meel volkoren is. Dat heeft de Europese voedingsmiddelenindustrie onlangs afgesproken. Voedselwaakhond foodwatch vindt de afspraak misleidend: ‘Als je een volkorenproduct koopt moet je er vanuit kunnen gaan dat alle graan in het product ook volkoren is.’
Half volkoren
Foodwatch vindt dat producten die witte bloem bevatten niet als “volkoren” mogen worden verkocht: ‘Als een fabrikant er maar voor de helft volkorenmeel in doet, moet het heten zoals het is: half volkoren.’
Volkoren brood wel 100% volkoren
Volkoren brood is in Nederland een uitzondering: wettelijk is vastgelegd dat de claim volkoren bij brood enkel is toegestaan bij 100% volkoren meel. Zit er minder dan 100% volkoren meel in brood, dan wordt gesproken van bruinbrood.
30 jaar geleden
Voor Nederland is de 50% volkorenregel overigens niet nieuw. Volgens voedingsmiddelenfabrikanten is 30 jaar geleden al met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) afgesproken dat een volkorenproduct minimaal voor 50% van het graanbestanddeel uit volkorenmeel moet bestaan.
Bronnen: Foodwatch en Healthgrain Forum
Gepubliceerd op 20 oktober 2017
Door Angela Severs