Minder zout in voedingsmiddelen

Sommige voedingsmiddelen bevatten minder zout dan in 2011. Zo is het zoutgehalte in brood met 21% gedaald en in kaas met circa 11%. Maar het zoutgehalte verschilt aanzienlijk per kaassoort. Dit blijkt uit de RIVM Herformuleringsmonitor 2014.

In vleeswaren  is het zoutgehalte in 2014 vergelijkbaar met dat van 2011 en 2013. De vleeswarensector heeft volgens afspraak tot eind? 2015 de tijd het gehalte aan zout en aan verzadigd vet te verlagen. Bewerkte groenten en peulvruchten in blik of glas hebben ook een lager zoutgehalte: respectievelijk 23 en 54% minder. Aangezien brood een grote bijdrage levert aan de inname van zout, draagt de daling van het zoutgehalte in deze productcategorie er in belangrijke mate aan bij dat mensen dagelijks minder zout binnenkrijgen. Omgerekend gaat het naar schatting om een daling van de dagelijkse zoutinname met 5%.  

Bron: RIVM

Gerelateerd nieuws:
Akkoord over vermindering, zout, vet en calorieën
Advies WRR: zet in op minderen vlees, zuivel, zout, vet en suiker
Vanaf januari minder zout in brood

Gepubliceerd op 24 februari 2015

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.