‘Met SmaakLAB wordt eten en drinken een feestje voor onze ziekenhuispatiënten’

Onlangs opende het Emma Kinderziekenhuis AMC een nieuw restaurant, genaamd SmaakLAB. Mathieu van der Maat, manager patiëntenservices van het AMC is er heel trots op.

Wat maakt het nieuwe restaurant zo bijzonder?

‘Het Emma Kinderziekenhuis is de enige afdeling binnen het AMC met een eigen restaurant met een open keuken. Er is een kok aanwezig, die ter plekke vers bereide maaltijden kan klaarmaken. Ouders en ander bezoek kunnen tegen betaling samen met de patiënt eten. Op de kamer van de patiënt of in het restaurant zelf, alsof ze uit eten gaan. De menukaart is afgestemd op de voorkeuren van kinderen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld zelf de portiegrootte en het tijdstip van eten bepalen.’

Wat hopen jullie te bereiken met het restaurant?

‘Veel kinderen zijn hier langdurig opgenomen en dat is natuurlijk niet leuk. Bovendien kan de eetlust verminderen door ziekte. Door de mogelijkheid te bieden om te eten in een restaurant, hopen we de kinderen wat weg te trekken uit de ziekenhuisomgeving. Het eten en drinken moet een hoogtepunt worden voor de patiënten. Het draagt bij aan het welbevinden en het herstel, daar zijn we van overtuigd.’

Vanwaar de naam SmaakLAB?

‘Daarmee willen we aangeven dat onze kok nieuwe dingen gaat ontwikkelen op basis van de input van patiënten. De kok gaat zoveel mogelijk in gesprek met kinderen, bijvoorbeeld waarom ze niet eten. Soms neemt de kok een kind mee de keuken in om samen te kijken hoe iets lekkers gemaakt kan worden. Bij gemalen voedsel kan een mooie presentatie bijvoorbeeld het verschil maken tussen wel en niet eten, zeker voor kinderen. En onlangs was er een patiënt die alleen zin had in andijviestamppot met een gehaktbal. Daar zorgen we dan voor. Verder gebruiken we het restaurant ook voor educatie. Zo hebben we recent smaaklessen gehouden voor opgenomen patiënten en kinderen van een basisschool. De kinderen konden daarbij zelf eenvoudige gerechtjes klaarmaken en proeven.’

Wie is professor Regenboog?

‘Dat is de mascotte, die symbool staat voor de kok van het SmaakLAB. We gebruiken professor Regenboog in de voorlichting en educatie richting kinderen. Hij heeft verschillende assistentes, met verschillende culturele achtergronden. Zo proberen we onze gemêleerde patiëntengroep aan te spreken: die komt niet alleen uit de regio, maar uit heel Nederland en soms ook uit het buitenland.’

Wat zijn de eerste reacties?

‘Heel positief! Niet alleen patiënten en ouders, maar ook de verpleging vindt het restaurant van toegevoegde waarde. Er is vooral veel waardering voor het contact met de kok. En door slimme logistiek blijken we het restaurant te kunnen exploiteren binnen het bestaande budget. Zo bereiden we niet alles zelf, maar combineren we het met kant-en-klare componenten. We werken daarbij samen met sterrenchef Pascal Jalhaij, die creatief meedenkt over het menu. Hij coacht ook de kok en heeft veel oog voor de presentatie van gerechten.’

Nog plannen voor de toekomst?    

‘Normaal gesproken worden de broodmaaltijden en tussendoortjes nog gewoon op de afdeling rondgebracht. Maar we zitten te denken aan het aanbieden van een zondagontbijt in het restaurant. En verder kijken we of het deels vers bereiden ook op andere afdelingen ingevoerd kan worden.’        

Gepubliceerd op 16 oktober 2015

Door Angela Severs

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.