Inname verzadigde vetzuren niet gerelateerd aan risico hart- en vaatziekten

Er is geen bewijs dat de inname van verzadigde vetzuren de kans op een hartaanval of andere hartaandoeningen verhoogt. Dat blijkt uit een recente analyse door een team van internationale wetenschappers, gepubliceerd in de Annals of Internal Medicine.

Er zijn 32 observationele studies (530.525 deelnemers), 17 observationele studies (25.721 deelnemers) en 27 gerandomiseerde  gecontroleerde trials (103.052 deelnemers in de analyse betrokken. In tegenstelling tot wat jarenlang als bewezen is aanvaard, blijken mensen met een hoge inname van verzadigde vetten niet meer hartziekten te hebben dan mensen die er minder van aten. Ook was er niet minder ziekte bij mensen met een hoge inname van onverzadigde vetzuren, inclusief enkelvoudig onverzadigde vetzuren als olijfolie en meervoudig onverzadigde vetzuren als maïsolie.

Toch betekenen deze bevindingen volgens de gerenommeerde dr. Frank Hu aan de Harvard School of Public Health geen groen licht voor boter en andere voedingsmiddelen rijk aan verzadigde vetzuren. ‘Beleid gericht op een voedingsstof is verouderd. In toekomstige voedingsrichtlijnen zal de nadruk steeds meer gaan liggen op voedingsmiddelen in plaats van richtlijnen voor een hoeveelheden macronutriënten.’ Zijn kritiekpunt op de meta-analyse is dat een recent groot klinisch onderzoek gepubliceerd in het New England Journal of Medicine niet is meegenomen. Uit die studie bleek dat het mediterrane dieet beschermt tegen hart- en vaatziekten. (RB)

Bron: New York Times

Gepubliceerd op 18 maart 2014

Door Reina van Bruggen

Reageer op dit artikel

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.