Aan het woord

 

Prof.dr.ir. Frans Kok
31 augustus 2015

‘In de voedingswetenschap is het lastig om iets met 100% zekerheid te zeggen’

Volgende maand gaat prof.dr.ir. Frans Kok met pensioen, na bijna 25 jaar hoogleraarschap Voeding en Gezondheid aan Wageningen UR. Wat is de toekomst van overgewicht in Nederland? ‘Het probleem is niet in een achternamiddag...lees verder...


Ricky van Poppel
03 augustus 2015

‘Ons systeem garandeert een veilige overdracht van 2e naar 1e lijn’

MalnuCare heeft een digitaal overdrachtssysteem ontwikkeld voor patiënten met (dreigende) ondervoeding. Nieuws voor diëtisten sprak daarover met oprichter en diëtist Ricky van Poppel. Wat is MalnuCare? ‘MalnuCare is in 2012...lees verder...


Diana Monissen
03 juli 2015

‘Het Vinkje is simpel en laten we dat vooral zo houden’

Diana Monissen is sinds 1 juli voorzitter van de Stichting Ik Kies Bewust. Wat zijn haar plannen met Het Vinkje? Waarom wilde u graag deze functie? ‘Als bestuursvoorzitter van De Friesland Zorgverzekeraar was ik altijd al...lees verder...


Tamara de Weijer, huisarts
27 mei 2015

‘Voeding zou veel belangrijker moeten zijn in de huisartspraktijk’

Drs. Tamara de Weijer is huisarts en zeer geïnteresseerd in voeding. Ze spreekt op het vierde congres Arts en Voeding over haar ervaringen in de praktijk. Je kennis over voeding, komt die uit de huisartsenopleiding? ‘Helaas...lees verder...


Sabine Verdoorn
04 mei 2015

‘Ook verpleeghuisbewoners hebben recht op evidence based handelen’

Diëtist Sabine Verdoorn heeft onderzoek uitgevoerd onder bewoners van verpleeghuis Talma Hof in Emmeloord. Ze deed dit samen met 2 collega-diëtisten en een stagiair. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk...lees verder...


José van Mil
02 april 2015

‘Calorieën tellen werkt bij kankerpatiënten averechts’

José van Mil is kok, eigenaar van Pepper & Salt en auteur van Gezond eten rond chemotherapie. Ze heeft een methode ontwikkeld om kankerpatiënten tijdens chemotherapie en bestraling beter te laten eten. Vanwaar je interesse...lees verder...


Tina de Vries
24 februari 2015

‘Een stagiair houdt je een spiegel voor’

Het opleiden van stagiaires is goed voor het vak, maar vooral ook voor je eigen werk. Dat vindt diëtist Tina de Vries, stagecoördinator van de Hanzehogeschool in Groningen. Hoeveel stagiaires bezorg jij jaarlijks een...lees verder...


Maarten Vosselman
28 januari 2015

‘Kou blijft voorlopig de beste strategie om bruin vet te activeren’

Bruin vet verhoogt de energiestofwisseling en houdt het lichaam op temperatuur. Promovendus Maarten Vosselman van Maastricht University onderzocht hoe je bruin vet kunt activeren. Wanneer is bruin vet “ontdekt”? ‘Het begon...lees verder...


Han Soethoudt
05 januari 2015

‘Veel ziekenhuizen kunnen 30% minder voedsel verspillen’

Dagelijks wordt 180-200 gram voedsel per patiënt weggegooid in veel ziekenhuizen. Dat kost niet alleen geld, maar is ook slecht voor het milieu. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en Wageningen UR Food & Biobased...lees verder...


Jolande Vos
27 november 2014

‘Diëtisten moeten de liefde voor lekker eten overbrengen’

Jolande Vos is gediplomeerd diëtist, maar heeft nooit gewerkt als paramedicus. Voor ze het wist, bracht haar goede smaakzin haar op een nieuw pad. Hoe ziet jouw loopbaan eruit? ‘Na mijn afstuderen waren er niet veel banen als...lees verder...


Marjolein Visser
03 november 2014

‘Diëtist moet academiseren’

Prof.dr.ir. Marjolein Visser is voedingskundige en epidemioloog. Sinds 2007 is ze hoogleraar “Gezond ouder worden” aan zowel de Vrije Universiteit als het VU medisch centrum in Amsterdam. Vanwege haar grote betrokkenheid bij...lees verder...


Prof.dr. Ben Witteman
01 oktober 2014

‘We kunnen niet meer om het FODMAP-dieet en glutensensitiviteit heen’

Prof. dr. Ben Witteman is een boegbeeld van de Alliantie Voeding Gelderse Vallei. Hij werkt als MDL-arts in Ziekenhuis Gelderse Vallei en is als buitengewoon hoogleraar met de leerstoel “Voeding en darmgezondheid in transmurale...lees verder...


Ay Lin Kho
28 augustus 2014

‘Het mag nog wat journalistieker’

Het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (NTVD) heeft een nieuwe hoofdredacteur: Ay Lin Kho. Gaat het tijdschrift nu op de schop? Je bent hoofdredacteur van het NTVD, maar geen diëtist? ‘Ja, dat klopt, ik ben...lees verder...


Jack Stroeken
04 augustus 2014

‘In de voedingsvoorlichting moeten we meer ons gezond verstand gebruiken’

Jack Stroeken van BeGood& is de nieuwe voorzitter van Slow Food Nederland, initiatiefnemer van het Platform Van Moeder Natuur en mede-eigenaar van Streekbox. Hij breekt een lans voor basisvoedingsmiddelen. Wat is er mis met...lees verder...


Marieke van Zoggel
26 juni 2014

‘Ik zie altijd kansen’

Ze heeft haar diëtistendiploma nét op zak. Maar ze heeft ook al meer dan 1.000 LinkedIn contacten, verschillende aanbieding voor werkplekken en een hoofd dat altijd denkt in kansen voor de diëtist. Marieke van Zoggel is een jong...lees verder...


Dr. Edo Aarts
02 juni 2014

‘Mensen met morbide obesitas zijn vaak enorm ondervoed’

Op 9 mei promoveerde chirurg Edo Aarts aan de Radboud Universiteit Nijmegen op onderzoek naar de resultaten van bariatrische chirurgie. Hij keek daarbij niet alleen naar het effect van de operatie op lichaamsgewicht, maar ook...lees verder...


Sylvia van Rossen
05 mei 2014

‘Tandvleesontstekingen verhogen het risico op hart- en vaatziekten’

Tijdens de landelijke Week van de Mondhygiënist (van 17 tot en met 22 maart) was er aandacht voor de relatie tussen tandvleesontsteking en chronische ziekten als diabetes en hart- en vaatziekten. We vroegen aan diëtist en...lees verder...


Ellis van Diermen
31 maart 2014

‘Vanaf half december worden etiketten duidelijker’

De nieuwe Europese etiketteringswet telt ruim 60 pagina’s en wordt vanaf 13 december 2014 verplicht. Diëtist Ellis van Diermen van trainings- en adviesbureau Précon is specialist op dit terrein. Wat is voor diëtisten de...lees verder...


Marijke Berkenpas
28 februari 2014

‘Een blog is een visitekaartje voor jezelf en het vak diëtist’

Ken je ‘”I am a foodie” al? Het is een mooi vormgegeven weblog, dat opvalt door deskundigheid en een duidelijke mening. Blogger is diëtist en voedingswetenschapper Marijke Berkenpas.lees verder...


Huib Stam (foto: Jara Lucieer)
28 januari 2014

‘De koolhydratenhypothese was voor mij een eye-opener’

Drie jaar was hij er mee bezig: het boek “Eetsprookjes”. Journalist Huib Stam schreef een boek over de geschiedenis, de cultuur en de huidige stand van zaken in de wetenschap rondom de Nederlandse voeding.lees verder...


Heleen Schuit
06 januari 2014

‘Er is bewust gekozen voor diëtisten bij de Schoolkantine Brigade’

In 2015 zijn alle schoolkantines gezond. Althans, dat is de ambitie, die de overheid zich in 2009 heeft gesteld. Diëtist Heleen Schuit is “brigadier” bij de Schoolkantine Brigade van het Voedingscentrum, die voor dit doel is...lees verder...


Connie Hoek
25 november 2013

‘Je kunt veel bereiken bij mensen met diabetes’

Connie Hoek is diëtist met een eigen praktijk op diverse locaties in Zuid-Holland. Haar specialisatie is de begeleiding van mensen met diabetes type 2. De resultaten van haar behandeling zijn zó goed, dat ze in wijde omstreken...lees verder...


Harriët Jager
29 oktober 2013

'Als onderzoek en praktijk samenkomen, kan het heel hard gaan'

Harriët Jager, onderzoeker in het UMCG en onderzoeker/docent aan de Hanzehogeschool Groningen, is gestart met de Innovatiewerkplaats Clinical Malnutrition. Wat is een innovatiewerkplaats? 'Je moet het zien als een proeftuin,...lees verder...


Leoni Hamilton
29 september 2013

'Sportvasten is leuke uitbreiding van mijn behandelaanbod'

Leoni Hamilton is diëtist met een eigen praktijk in Barendrecht. Sinds 2011 begeleidt ze mensen bij sportvasten. lees verder...


Displaying results 25 to 48 out of 91
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten