Aan het woord

 

< Vorig artikel
02 mei 2016
Door: Karine

‘Onderzoek zet de diëtist op de kaart’


Judith van Zwienen

Judith van Zwienen werkt als diëtist in het verpleeghuis en heeft 2 jaar geleden de master Health Sciences aan de VU afgerond. Als afstudeeropdracht voerde ze een onderzoek uit in haar eigen instelling. Met goed resultaat voor de dienst diëtetiek!

Waarom ging je onderzoek doen?

‘Na mijn opleiding Voeding en Diëtetiek ben ik 3 dagen per week gaan werken bij Zorgpartners Midden-Holland. Daarnaast ben ik verder gaan studeren: de Master Health Sciences aan de VU. Deze studie wordt afgesloten met een onderzoeksstage. Normaal gesproken werken studenten mee aan een bestaande studie. Maar ik wilde zelf een onderzoek opzetten en studie doen in mijn eigen instelling. Dat was ambitieus: zelf het onderzoeksvoorstel schrijven, de ethische commissie overtuigen, verzamelen van de data. Maar gelukkig werkt mijn studiebegeleider Hinke Kruizenga bij de Stuurgroep Ondervoeding en kon zij vanuit die functie wat extra begeleiding geven. Bovendien won ik met mijn onderzoeksvoorstel de onderzoeksprijs van de Vereniging Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO), een kennisnetwerk van diëtisten. Toen was er een startkapitaal, waarmee ik bijvoorbeeld een cursus statistiek heb gedaan en materialen kon inkopen. En toen van start!’

Wat voor onderzoek heb je gedaan?

‘Mijn onderwerp was de voedingstoestand van patiënten op de revalidatie-afdeling. Dit is een groep die relatief kort in het verpleeghuis verblijft; daarom worden deze patiënten meestal niet meegenomen in de standaardscreening van ondervoeding. Ik heb gekeken welk screeningsinstrument voor deze groep het meest geschikt is en hoe vaak ondervoeding in deze groep voorkomt. Uiteindelijk heb ik de data verzameld van 95 patiënten van 7 revalidatie-afdelingen. Twee collega-diëtisten van Amstelring hebben ook van 95 patiënten data verzameld. Het is een relatief groot onderzoek geworden.’

En wat was de uitkomst?

‘Dat er veel ondervoeding voorkomt bij deze patiëntengroep, veel meer dan verwacht. Van de patiënten bleek 26% ernstig ondervoed en 14% bleek matig ondervoed. Bij slechts iets meer dan de helft, 56%, van de ondervoede patiënten werd de diëtist betrokken.

Bij de voedselinname bleek vooral de eiwitinname een probleem. Het lukte maar heel weinig revalidanten om voldoende eiwit binnen te krijgen. Dat was reden voor vervolg, een korte interventie-studie “Een krachtig ontbijt is zo bereid”. De interventie was gericht op het verhogen van de eiwitinname bij het ontbijt. We maakten kaarten met producten met daarbij het eiwitgehalte en lieten patiënten, of de gastvrouwen, zelf eiwitrijke keuzes maken. Dat onderzoekje pakte heel goed uit: er werden significant meer eiwitrijke keuzes gemaakt bij het ontbijt, zoals hartig beleg en zuivel. De kaarten worden waarschijnlijk binnenkort uitgegeven voor gebruik in andere instellingen.’

Wat heb je gedaan met de resultaten binnen je instelling?

‘We hebben presentaties georganiseerd voor artsen, verzorgenden en paramedisch personeel op de revalidatie-afdelingen. Doordat we bij die presentaties meteen ook een lekkere lunch aanboden, “lokten” we meer publiek. De cijfers over ondervoeding maakten veel indruk. Het is een van de redenen dat de formatieplaatsen voor de diëtisten op de revalidatieafdelingen zijn uitgebreid. Verder heb ik een presentatie gegeven bij het netwerk DGO en op de Diëtistendagen. Ik hoop dat de twee artikelen over mijn onderzoek binnenkort worden gepubliceerd.’

Wat zijn je toekomstplannen?

‘Ik ga door met onderzoek, uiteindelijk wil ik promoveren. Er wordt vaak gedacht dat je voor onderzoek en promotie moet werken in een academisch ziekenhuis, maar volgens mij heb je juist ook in het verpleeghuis alle ruimte om zelf initiatieven te nemen. Een onderzoek hoeft echt niet groot te zijn: kijk naar onze kleine interventiestudie naar eiwitrijke keuzes bij het ontbijt. Onderzoek doen levert veel op. De kwaliteit van zorg verbetert én je zet jezelf op de kaart binnen de instelling.’


Geen reacties

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten