Aan het woord

 

< Vorig artikel
29 februari 2016
Door: Angela

‘Ingrijpende beslissingen die vroeger een specialist maakte, maken we nu zelf’


Elles de Bruin

Diëtist Elles de Bruin is teamleider van de afdeling Diëtetiek in het Flevoziekenhuis. Deze afdeling met 9 diëtisten is onlangs genomineerd voor de Innovatieaward van Planetree Nederland. Op 17 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

Waarom zijn jullie genomineerd?

‘Vanwege ons nieuwe voedingsbeleid sinds februari 2015. Hierin heeft de diëtist een leidende rol in plaats van een consultatieve. We zijn het enige ziekenhuis in Nederland waar dit officieel is vastgelegd door de Raad van Bestuur en de medische staf.’

Hoe hebben jullie dit voor elkaar gekregen?

‘Als diëtist zijn we specialist op voedingsgebied, maar in de praktijk werden we vaak “overruled” door de medisch specialist. We voelden ons minder gewaardeerd en hebben dat ter sprake gebracht in de commissie voedingsbeleid van ons ziekenhuis, met daarin onder meer een internist-intensivist, chirurg, MDL-arts en kinderarts. Deze commissie was gelukkig al overtuigd van het belang van diëtetiek en voorstander van het motto “Laat iedereen doen waar hij of zij goed in is”. Op initiatief van deze commissie is het voedingsbeleid vervolgens aangepast.’

Ging het invoeren van het nieuwe beleid zonder slag of stoot?

‘We hebben wel een opstartfase gehad, waarin we moesten groeien in onze nieuwe rol. Als diëtist stelden we ons voorheen wat bescheiden op, terwijl we nu meer verantwoordelijkheden kregen en initiatief moesten nemen. Bij de ene medisch specialist ging dat wat gemakkelijker dan bij de andere, afhankelijk hoe “voedingsminded” ze al waren. Een scholing en teambuilding heeft ons hierbij geholpen en inmiddels zijn er geen artsen meer, die ons niet onze leidende rol wat voeding betreft geven.’

Hoe ervaren jullie de nieuwe verantwoordelijkheid?

‘Verantwoordelijkheid heeft 2 kanten. Ingrijpende beslissingen die vroeger een specialist maakte, maken we nu zelf en dat kan soms zwaar op je drukken. Denk aan een beslissing tot sondevoeding thuis bij een ernstig zieke patiënt. Dan vraag je je wel af of je alle risico’s goed hebt ingeschat en er niet toch refeeding optreedt. Zoiets kan je ook buiten het werk nog bezighouden. Daarover gaan we elk kwartaal met elkaar in gesprek tijdens teambuilding en gaan we te rade bij medisch specialisten die hiermee ervaring hebben.’

Zijn er ook structurele veranderingen doorgevoerd?

‘Ja, op de verpleegafdeling chirurgie loopt een diëtist 3 keer per week mee met de artsenvisite, zodat het medische en voedingsbeleid tegelijk besproken kan worden. Verder werkt er nu ook elk weekend een diëtist. Leiding nemen stopt immers niet in het weekend. Voorheen had een arts in het weekend vrij spel en was ons geadviseerde voedingsbeleid van vrijdag op maandag alweer veranderd. Nu kunnen we zelf de controle houden en zo nodig het beleid aanpassen in het weekend. Het werkt veel prettiger en dat weegt wel op tegen eens in de 9 weken werken in het weekend.’

Jullie werken nu een jaar met het nieuwe voedingsbeleid. Hoe bevalt het?

‘Heel goed. We hebben het drukker dan ooit. De patiëntenzorg is toegenomen; we behandelen 10 à 15% meer patiënten. Dat komt vooral door herkenning van risico op ondervoeding tijdens de opname. We screenen 85-90% van de patiënten en ongeveer 70% van de patiënten met risico op ondervoeding wordt adequaat behandeld op dag 4 van opname. Vroeger werd al snel gedacht dat het met de voeding wel goed zat als een patiënt een beschuitje met jam had gegeten. Nu wordt vaker advies van de diëtist ingewonnen. En ook bij andere dingen is de diëtist sneller in het vizier, zoals bij projecten over kwetsbare ouderen. Voeding en diëtetiek staan duidelijk hoger op de agenda.’ 


Reina van Bruggen, redacteur Nieuws+voor+diëtisten, 12 maart 2016:
@Johanna, zeker al veel diëtisten begeleiden diabetespatiënten met een koolhydraatbeperkt dieet. Ook Stichting Voeding Leeft probeert het in Nederland op de kaart te zetten. Gisteren was dat nog uitgebreid op NPO1 te zien.
Johanna Hart, Verpleegkundige, 12 maart 2016:
Prachtig resultaat. Maar zijn de dietisten al zover dat ze patienten met diabetes 2 ook weing KH aan bieden?
Klaas de Jong, Dietist, 11 maart 2016:
Goed werk! Mooi om te horen dat jullie deze weg in zijn geslagen.
Anneke Palsma, Voedingswetenschapper/sportdiëtist, 02 maart 2016:
Alvast proficiat met deze nominatie. Prachtig pionierswerk!

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten