Aan het woord

 

< Vorig artikel
31 augustus 2015
Door: Angela Severs

‘In de voedingswetenschap is het lastig om iets met 100% zekerheid te zeggen’


Prof.dr.ir. Frans Kok

Volgende maand gaat prof.dr.ir. Frans Kok met pensioen, na bijna 25 jaar hoogleraarschap Voeding en Gezondheid aan Wageningen UR.

Wat is de toekomst van overgewicht in Nederland?

‘Het probleem is niet in een achternamiddag ontstaan en is dus ook niet op korte termijn op te lossen. Om de obesogene omgeving aan te pakken en consumentengedrag te veranderen, is een lange adem nodig. Ik schat dat het nog wel 30 à 40 jaar kost, voordat we het probleem overgewicht enigszins onder controle hebben.’

Waar moet de aanpak van overgewicht zich vooral op richten?

‘Op de jeugd! Vanaf jonge leeftijd zouden kinderen al onderwijs over voeding moeten krijgen. En dan bedoel ik meer dan alleen Smaaklessen, die er nu al zijn maar die nog te weinig worden gebruikt. Mensen weten tegenwoordig niet meer waar voedingsmiddelen vandaan komen. Daardoor springen ze er te gemakzuchtig mee om. Ze maken ongezonde keuzes en verspillen voedsel. Om het tij te keren zouden kinderen al op school moeten leren wat er allemaal nodig is om voedsel te maken, denk aan landgebruik en watergebruik. En ook wat voeding doet met je lichaam. Zo leren ze anders om te gaan met voedsel, met meer aandacht voor het milieu en de eigen gezondheid. Nu zijn ze zich daar vaak te weinig van bewust. Terwijl voeding zo elementair is.’

De voedingswetenschap is de laatste jaren volop in beweging. Wat gisteren nog waar was, wordt vandaag alweer in twijfel getrokken. Hoe komt dat?

‘De voedingswetenschap moet het vooral hebben van observationele studies en die hebben beperkte bewijskracht. De gouden standaard, de Randomized Controlled Trials, zijn duur en complex. Voeding is nu eenmaal moeilijk te blinderen, zoals wel kan bij medicijnstudies met placebo’s. En om harde einddoelen te meten, moeten de studies lang duren. Daarom is het lastig om iets met 100% zekerheid over voeding te beweren. In de wetenschap is altijd sprake van voortschrijdende inzichten.’

Wat zijn voorbeelden van voortschrijdende inzichten?

‘Neem eieren. In de jaren 80 van de vorige eeuw stonden die in een kwaad daglicht. Eieren waren slecht voor het cholesterolgehalte en zou je hooguit 1 à 2 keer per week mogen eten. De eidooier kon je beter weggooien of aan de hond geven, zo adviseerde de toenmalige directeur van de Hartstichting. Inmiddels weten we dat de hoeveelheid cholesterol in de voeding zelf niet zoveel uitmaakt. Nu horen eieren er weer bij en kunnen mensen gerust een ei eten. Een ander voorbeeld is de vetaanbeveling. Die mag nu best 35 energieprocent zijn, als het maar van het goede, onverzadigde soort is. Dat is wel eens anders geweest: vroeger moesten we juist minderen met vet. Het vet in de voeding is massaal vervangen door vooral enkelvoudige koolhydraten, onder meer in lightproducten. Nu weten we dat dit juist heeft bijgedragen aan een toename van insulineresistentie, diabetes en obesitas.’  


Klaas Homan, ervaringsdeskundige, 01 september 2015:
Om het tij te keren zouden kinderen al op school moeten leren,wat er allemaal nodig is om voedsel te maken, denk aan landgebruik en watergebruik.

Dit boek zou nog moeten worden geschreven worden door prof.dr.ir. Frans Kok

Voeg reactie toe (alleen diëtisten en gezondheidsprofessionals)

*

* - verplicht veld

*
*
*
*
 
 
 
 
 
 

NieuwsvoorDietisen.nl maakt gebruik van cookies. Meer informatie Sluiten